Kadınlarda Saç Dökülmesi

Saçlı derimizde ortalama 100.000 kıl kökü (kıl folikülü) sürekli olarak kıl yapar ve döker. Doğduğumuzda kıl kökü sayımız bellidir ve hayat boyu yeni kıl kökü oluşmaz. Kıl kökünde kıl yapımı ve dökülmesi sürekli tekrarlanan döngüler halinde olagelmektedir. Bu normal döngü anagen ( büyüme), katagen ( gerileme ) ve telojen (dinlenme) fazlarından oluşur. Sağlıklı bir bireyde kıl köklerinin ortalama %85-90’ı büyüme evresinde ( anagen), %10-15’i dinlenme evresinde (telojen), %1’den azı gerileme (katagen) evresindedir.

Süreç kıl kökünden yeni kıl yapımı başlarken eski kılın atılması ile sonlanır. Kıl köklerinin çalışması eş zamanlı olmadığı için normal şartlarda kellik gözlenmez. Ancak kıl köklerinin biyolojik ritminde oluşan bir aksaklık kökler arasında eş zamanlı olarak saç dökülmelerine ve saçlarda seyrelmeye neden olabilmektedir. Erişkinlerde normal saç dökülmesi günde ortalama 40-100 tel, saçın yıkandığı günlerde ise 200-300 teldir. Normal bir günde 100 telden fazla dökülme görülüyor ise saç dökülmesi problemi var demektir.

seyrelmeye neden olabilmektedir. Erişkinlerde normal saç dökülmesi günde ortalama 40-100 tel, saçın yıkandığı günlerde ise 200-300 teldir. Normal bir günde 100 telden fazla dökülme görülüyor ise saç dökülmesi problemi var demektir.

Kıl oluşum döngüsü bozukluklarına bağlı dökülmeler etkilenen döngü evresine göre telojen ya da anagen effluvium şeklinde görülür. Kadınlarda özellikle üretken dönemde saç dökülmeleri sık gözlenir. Kadın hastalarda saç dökülmelerinin büyük çoğunluğunu “telojen effluvium” (TE) oluşturmaktadır. Bunu sırası ile Alopesi Areata ( saç kıran ) ve Androgenetik alopesi ( kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesi ) izlemektedir.

KADINLARDA TELOJEN EFFLUVİUM

Telojen effluvium (TE), çok sayıda kıl kökünün eş zamanlı olarak telojen ( dinlenme) faza girmesiyle gelişen saç kaybıdır. TE’ da telojen kıl oranı %10-15’den %30’lara çıkar. Günlük dökülen saç miktarı 300’ün üzerindedir. TE alevlenmeleri mevsimsel özellik gösterir. Özellikle temmuz ve ekim ayları arasında TE artışı gösterilmiştir. Kış ayları en düşük TE görülen dönem olup, nisan ayında yaz aylarındaki kadar olmasa da hafif bir artış dikkati çeker. TE sıklıkla tetikleyen olaydan 3 ay sonra gözlenir. Altı aydan kısa süren TE olguları akut, 6 aydan uzun süren olgular kronik TE olarak adlandırılır.

TE SEBEPLERİ

Akut TE sebepleri arasında ateşli hastalıklar, kazalar, cerrahi operasyonlar, şiddetli emosyonel stres, dengesiz diyet ve doğum vardır.

Kronik TE sebebi belirsiz (idyopatik ) olabileceği gibi, demir eksikliği, ilaçlar, tiroid fonksiyon bozuklukları, metabolik hastalıklar, altta yatan kronik hastalıklar ( böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği … ) ve malin hastalıklar da kronik TE sebebi olabilmektedir.

Beslenme tarzımız TE için önemli rol oynamaktadır. Kıl yapısının %80’ini keratin oluşturduğundan proteinlerin eksik alımı TE’a neden olur. Vejeteryanlarda ya da günde <0.8 g/kg protein veya 1200 kcal’den az kalori alanlarda kronik TE görülür.

Pratikte saç dökülmesi yakınması ile gelen kadın hastalarda tanı ve nedene yönelik yaklaşımlar çok net olmayıp sıklıkla tartışmalıdır. Demir eksikliği ve demir eksikliğine bağlı kansızlık sebep olan faktörler arasında başrolde düşünülmektedir. Demir, biyosentez hızı yüksek kıl kökleri için oldukça gereklidir. Depolar azaldığında demir daha hayati işlevler için kullanılmak üzere kıl köklerinden alınır. Saç yapımında azalma depolarda demir azaldığında henüz kansızlık ortaya çıkmadan başlar. Demir eksikliği olan her kişide saç dökülmesi gözlenmese de, genetik olarak yatkın kişilerde demir depolarının boşalması saç dökülmesine neden olabilir.

Telojen saç dökülmesinde değerlendirilmesi gereken bir başka laboratuvar tetkiki tiroid fonksiyon testleridir. Saç dökülmesi olan ve bunun dışında hiçbir dermatolojik belirtisi olmayan kişide çinko eksikliği olamaz. Bu nedenle telojen dökülmede serum çinko düzeyi sıklıkla bilinenin aksine rutinde araştırılması gereken bir laboratuvar tetkiki değildir. Normal çinko değeri varlığında destek çinko verilmesinin , saç gelişimine herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

TEDAVİ

Telojen efluviumda kaybedilen saçların tekrar kazanılması mümkündür ve hiç bir zaman kellik gözlenmez. Akut dökülme süreci altı aya kadar uzayabilir ve bu süre içinde kıl köklerini besleyen destek tedavilere ihtiyaç duyulur. Saç temiziğinde kullanılan şampuanların yine bu süreçte saça zarar vermeyecek ve yine kıl köklerini besleyecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

Altı aydan uzun süren kronik TE olgularında öncelikle altta yatan sebebin aydınlatılıp tedavi edilmesi gerekmektedir. Yine bu süreçte bir yandan sebebi tedavi ederken bir yandan kıl köklerini besleyecek destek tedavilerinin uygulanması ve saça zarar vermeyecek şaç temizlik ürünlerinin kullanılması gerekmektedir.

Herhangi bir sebep bulunmayan hastalarda darı ekstresi, pantotenik asit (vitamin B5), biotin (vitamin B7-H Vitamini ), sistin, tıbbi maya kombinasyonları ile besinsel destekler ve sürme takviye ürünler verilebilir.

WOMAN’S HAIR 360° SPREY VE ŞAMPUAN

Kadınlarda gözlenen saç dökülmesi problemlerinde altta sıklıkla demir eksikliği sorumlu tutulsa da nedeni saptanamayan saç dökülmesi olguları da gözlenmektedir. WOMAN’S HAIR 360° sprey ve şampuan, hem sebebi bilinmeyen dökülmelerde tek başına hem de altta yatan sebep saptanan olgularda tedaviye destek olarak kullanılmaktadır.

İçeriğindeki zengin patentli güçlü etken maddeler ( Redensyl, Lipozom HGS, D-panthenol, Procapil, Prodeww 500 ), saç için gerekli tüm aminoasitler, çinko ve özellikle Biotin’den zengin formülasyonu ile saç tellerinin güçlenmesine ve kalınlaşmasına yardımcı olur. Saça güçlü ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Saçın dökülmesini durdururken uzamasını tetikler ve düzenli kullanımda etkin bir şekilde saç sıklığını arttırmaya yardımcı olur. Aşırı yıpranmış işlem görmüş saçlar için bakım sağlar. Tüm saç tipleri için uygundur. Kadınlarda saç dökülmesi problemlerinde saç kökünü 360 derece çevreleyip kıl yapımını pek çok yoldan uyaran güçlü etki ile fark yaratan çözümler sunar.